2- MODERNITAT I POSTMODERNITAT

CONCEPTES CLAUS

MODERNITAT:  Concepte filosòfic i sociològic amb el que s'aludeix al període que s'inicia en el segle XVlll, coincidint amb la revolució industrial i amb l'aparició del capitalisme. Es té fe en el progrés i en el poder de la raó per a promoure la llibertat.
La modernitat és compatible amb quasi totes les ideologies i dogmes. Però tots els moderns tenen en comú dues característiques que els defineixen:
a) L'atracció de l'heregia que impula les seves accions quans s'enfronten a les sensibilitats convencionals
b) L'exercici de l'autocrítica per principi. 
 En el món de la cultura es considera que el poeta Charles Baudelaire (1821-1867) és el primer heroi de la modernitat. Segons ell, l'art està format per dos components o meitats:
- El transitori i fugaç
- L'etern, l'immutable

POSTMODERNITAT: La postmodernitat fa referència als moviments socials i culturals que tenen lloc a finals del segle XX, coincidint amb l'aparició de la societat postindustrial i el fi del socialisme democràtic (1989) 
Culturalment, la postmodernitat, està estretament vinculada amb la indústria de la cultura i l'aparició de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació.
És una actitud artística, al principi arquitectònica, que posa en qüestió la línia dogmàtica de la modernitat consolidada durant el segle XX a través de camins diversos. És una època dominada pel pensament i la cultura del postmodernisme.
És un moviment pictòric que es caracteritza per prendre com a punt de partida de les seves creacions, imatges de la cultura de masses ( anuncis, còmics...).
Va sorgir a mitjans de la dècada dels 50, com a reacció al expressionisme abstracte, que aconsegueix gran èxit en els anys 60. 
Considerat per alguns estudiosos com l'inici de la pròcima desaparició de la modernitat.
Durant la postmodernitat, s'han desdibuixat els límits entre l'alta cultura i la cultura de masses. Hi ha una única cultura amb diferents graus o nivells.
Es renuncia a la innovació. L'artista s'adapta i es mostra partidari d'acceptar-ho tot.  Tots procedeix del mateix món: la producció i el consum contemporani.  
El resultat de la postmodernitat és la barreja d'estils i de productes diversos. Sensació de fragmentació. La cultura no té tendències, és una suma d'elements diversos. 


Una pel·lícula de la postmodernitat: Blade Runner, de Ridley Scott ( 1982) 


La pel·lícula descriu un futur en que èssers fabricats a través de la ingeneria genètica, són utilitzats en treballs perillosos i com a esclaus en les colònies exteriors de la terra. Aquest, s'assemblen físicament als humans però careixen de la mateixa resposta emocional i d'empatia. 
S'ha elogia com una de les pel·lícules més influents de tots els temps, degut a la seva ambientació detallada i original, que serveix com un hite visual postmodern amb la seva descripció realista d'un futur en decadència. 


















AUTORS MODERNS, POSTMODERNS I ACTUALS. 


PHILIP GUSTON: 




Va treballar als anys 80 i té valors molt interessants. Ell va seguir amb el tema de la pintura. Està dins de l’àmbit de la modernitat però també en l’àmbit de la postmodernitat
Les paraules escollides per aquest home serien les següents: 

DISPERSIÓ: en contra de la unitat de subjecte. Mostra un personatge molt fragmentat, molt dispersat.
QUOTIDIANITAT: Intenta parlar sempre de la seva quotidianitat.
UNITAT ESTILÍSTICA: Tots els seus treballs són similiars en quant a estils
SINGULARITAT: No crea res nou, aprofita coses que ja existeixen i li dona un caire singular propi. No fa una aportació diferencial en el món de la pintura
PARTICULARITAT: construeix un llenguatge propi

LOUSI BOURGEOIS: 

Ha tingut molta transcendència en el mon del art. Te molta relació amb la familia, la mare i treballa molt amb el moviment feminista. Les dones aporten una versió femenina i intenten el canvi del món, ho fan des de la masculinitat. Les paraules escollides per aquesta dona serien les següents: 

PLURALITAT ESTILÍSTICATe molts estils diferents, té talls expresionistes, treballa molts estils diferents i no te signes particulars  entre els seus treballs i no es distingueix qui és.
PARTICULARITAT : generar aquest mon particular. 
INTIMITAT : treballa des del seu món íntim i per ella mateixa i no volia ser coneguda.

LARS VON TRIER: 

Director de cine i guionista de cinema danès. Va ser un dels creadors del moviment dogma 95.
Les paraules escollides per aquest autor són les següents: 

SECULARITAT: Sense una creença concreta.En Dogville es veu com queda afectat els principis ètics
QUOTIDIANITAT: Tota la problemàtica, tot el que ell vol plantejar es podia fer de moltes maneres. Convertir-ho en un fet universal. Ho fixa en el particular, en el quotidià, el dia a dia.
INTERIORITZACIÓ: ficant-se a la pell dels personatges. L’obra final no és la pel·lícula, com nosaltres. No és un espectacle per mirar. Com ens sentirem nosaltres quan acabi la pel·lícula.
INTERDISCIPLINARIETAT: En aquest cas si, perquè barreja un llenguatge cinematogràfic amb llenguatge teatral.
SINGULARITAT: No aborda el tema del creatiu, desenvolupa la idea de no crear res nou, però fer-ho de manera particular, singular... Ser singulars a la manera d’entendre allò.
REPRESENTACIONS LÀBILS : ell té un discurs sobre la ètica i busca estratègies labils per enfrontar-se a elles. Intenta aconseguir lo seu. 

JEAN PAUL GAUTIER: 


Aquest autor és totalment postmodern. D'una idea ho engloba tot.  Les paraules escollides per aquest autor són les següents: 

FRAGMENTACIÓ : L'home i la dona ho és tot , ho té tot barrejat.
ECLETICISME : no tenir una sola creença en concreta, lanistra es un acultura eclectica, no tenen recursos concrets de que lluitar o no , no creure en res especialment...tot es aparença el que diuen i no té consistència i solidesa el discus ni plantejen cap solució.
FUSIÓ : esta tot barrejat, es el concepte que té ell. Present passat..
APARENÇA : tots els seus clients.
CITA : agafa coses i ho enganxa a un estil, agafa aspectes de difernts epoques i ho enganxa.
SINGULARITAT: ser singular a partir d’agafar coses d’aquí i d’allà, no tenir una sola creença.

MARINA ABRAMOVIC: 


És una dona bastant heavy. Les paraules escollides per aquesta dona són les següents: 

UTOPIES: te tret moderns i postmoderns. Treballa en utopies. Ella creu amb algo.El utòpic té lloc on anar.
DIDÀCTICA: té un component didàctic, per exemplificar coses.Perquè l’espectador aprengui coses
DENSITAT, COMPLEXITAT: És més recent. Discursos densos
INTERIORITZACIÓ: treballa les seves emocions, la seva escència com a marina abramovic
PARTICULARITAT: No aporta ni tècniques ni discursos nous, ho fa d’una manera particular. 


CHRISTO: 

És un artista modern totalment. Les paraules escollides per aquest home són les següents: 

SUBJECTE COM A UNITAT
PROGRÉS: va progressant poc a poc
UNITAT ESTILÍSTICA: Es centra en un únic estil
NOVETAT: És innovador, té creativitat. 

JENNY HOLZER:


És un artista conceptual dels EEUU. Holzer va ser originalment un artista abstracte, però després de traslladar-se a Nova York al 1977, va començar a treballar amb textos. L'obra de Jenny Holzer es centra en l'ús d'idees en espais públics. Principalment pósters, encara que també ha utilitzat altres medis com lletrers lluminosos, enganxines, camisetes, senyals i internet.7
Les paraules escollides per aquest autor són les següents: 


ECLECTICISME:  contra el tema de tenir creençes discursos fort, no utopies.
INTEGRACIÓ: agafar coses k existeien i les adapten
INTERPRETACIÓ
INTERDICIPLINARITAT: agafa coses d'altres autors i les barreja
INVESTIGACIÓ: treball molt de recerca


MARCEL DUCHAMP:


És un autor conegut per la seva activitat artística. La seva obra va exercir una forta influència en l'evolució del moviment pop del segle XX. Duchamp és un dels principals valedors de la creació artística com a resultat d'un pur exercici de voluntat, sense necessitat estricta de formació, preparació o talent. 
Les paraules escollides per aquest autor han sigut les següents: 
PLURALITAT ESTILÍSTICATé molts tipus d’objectes i abarca molt tipus de tractament.
GRATUITAT:  Ell no creu amb un art dens, profund i important sinó tot lo contrari. L’art no li importa res. No és una cosa trascendents. Contra lo trascendent de l’art és la gratuïtat perquè és un fet que va contra la trascendència. Ell revoluciona a partir d’un objecte contra l’art.
INVESTIGACIÓ I TEORIA: Treballa molt amb les teories. Tot fet creatiu està basat en un àmbit teòric previ.
NOVETAT:El seu pes sobre aportació, més que generar algo nou seria transformar alguna cosa que abans no era així.
ORIGINALITAT: Va lligat amb la novetat

ANDY WARHOL: 

Va ser un artista plàstic i actor de cinema dels EEUU que va tenir un paper molt important en el naixement i desenvolupament del pop art. 
Les paraules escollides per aquest autor han estat les següents:

ECLECTICISME: Contrari d'utopia
INDIVIDUALITAT: Creu en ell mateix en el seu treball.
REALITAT REITERATIVA: Si es vol innovar cada cop és algo diferencial, en canvi la seva idea era anar reiterant, el quotidià i repetir-ho tot contínuament. 
RUTINITZACIÓ: Sempre fa el mateix

BILL VIOLA: 


La vocació artística va sorgir en la seva infància. Realitza els seus estudis d'art a la Universitat de Siracusa, centre pioner en l'utilització de nous mitjans d'expressió 
Les paraules escollides per aquest autor han estat les següents: 

VALORS UNIVERSALS: L'importat tot el que eren problemes de l'ésser huma. On anem, d'on venim... I ho combina amb la quotidianitat. 
QUOTIDIANITAT: Fa combinacions amb valors
DIDÀCTICA: intenta ensenyar coses de caire social
TRANSCENDÈNCIA: Abarca temes profunds de l’ésser humà
ESPIRITUALITAT
CREATIVITAT: És molt creatiu 
DISCIPLINARITAT: Ell sempre entra en una disciplina i prou. Només una cosa. 

JOHN CAGE: 

Va ser un compositor, instrumentista, filòsof, teòric musical, poeta, artista, pintor, aficionat a la micologia. Pioner de la música aleatòria, de la música electrònica i de l'ús no estàndar d'instruments musicals. Va ser decisiu en el desenvolupament de la dansa moderna. 
Les paraules escollides per aquest autor han estat les següents: 

SINCRONIA: No respecta el temps
COEXISTÈNCIA: Recursos paral·lels. 
DISCURS: Dens i profund
INTERDISCIPLINARIETAT
FUSIÓ: Fusiona diferents tipus de música. 

JACKSON POLLOCK:

Va ser un influent artista dels EEUU i un referent en el moviment de l'expressionisme abstracte. Considerat un dels pintors més importants dels EEUU en el segle XX. 
Les paraules escollides per aquest autor han estat les següents: 

PROGRÉS: El món pot progressar
UNITAT ESTILÍSTICA: Únic estil 
CREATIVITAT: Autor molt creatiu
NOVETAT: Es innovador


KILL BILL:

Pel·lícula èpica de dues parts dirigides per Quentin Tarantino. Les paraules escollides per aquesta pel·lícula han estat les següents: 

JOC,ESTRATÈGIA (IRONIA): Art contemporani. Humorística. Suposa una estratègia per mostrar.
CITA: Constantment està posant en producció moltes pel·lícules
SINCRONIA: trencament de la línia del temps
PLURALITAT ESTILÍSTICA: Fa tractaments molt diferents. No tenen res a veure amb altres pelicules. 

FRAN OWEN GEHRY: 

Autor totalment postmodern. Reconstrucció de l'arquitectura. 
Les paraules escollides per aquest autor han estat les següents:

INVESTIGACIÓ: Barreja moltes disciplines

DANIEL BUREN: 

Minimalista abstracte. És un autor modern. 
Les paraules escollides per aquest autor són les següents: 

PROGRÉS
UTOPIES
UNIVERSALITAT
DISCIPLINARIETAT
ORIGINALITAT

ALMODÓVAR:

És un director de cine, guionista i productor espanyol. És el que més resonància ha obtingut fóra d'Espanya. 
Les paraules escollides per aquest autor han estat les següents:

QUOTIDIANITAT: Tracta temes quotidians de la vida.

SINCRONIA

CITA: Fa referència a història de l'art, a artistes pels colors de les arquitectures.
INTIMITAT: Treballa la intimitat.


SOPHIE CALLE: 

És totalment postmoderna.  El principal objectiu de la seva obra és la intimitat i de mode particular la seva pròpia. Per això utilitza gran diversitat de mitjans com llibres, fotografies pel·lícules o performance.
Les paraules escollides per aquest autora han estat les següents: 


INVESTIGACIÓ: grabar 24 hores una habitació i s’anava grabant el que passava. Lo secret, l’inconscient..Descobrir els seus secrets sobre la vida
PLURALITAT ESTILÍSTICA: treballa molt estils diferents
INFORMACIÓ
QUOTIDIANITAT
REPRESENTACIONS LÀBILS

YOKO ONO: 


És una dona totalment moderna. Les paraules escollides per aquesta dona serien les següents:


UTOPIA: És una dona utòpica, va treballar per la pau i per valors universals junt amb Joh Lennon. Ha adoptat formes de la postmodernitat. 
PLURALITAT ESTILÍSTICA: Fa molts tipus d'obres estilístiques. És una artista que té instal·lacions de performance a part de les obres musicals. 
INTERPRETACIÓ: No crea obres des de zero. Agafa elements exteriors i ella els adapta per tenir la pròpia originalitat. 


ACTIVITAT

MODERNITAT, POSTMODERNITAT O ACTUALITAT ??

MODERNITAT, POSTMODERNITAT O ACTUALITAT ??

Completar l'obra amb l'autor corresponent


???

PHILIP GUSTON (CURTAIN)
???

LOUISE BOURGEOIS (MAMAN)
???

LARS VON TRIET (DOGVILLE)
???

JEAN PAUL GAULTIER
???

MARINA ABRAMOVIC
???

CHRISTO (LA CORTINA DEL VALLE)
???

JENNY HOLZER
???

MARCEL DUCHAMP
???

ANDY WARHOL (MARILYN)
???

BILL VIOLA (THE MESSENGER)
???

JOHN CAGE
???

JACKSON POLLOCK ( EN EL SEU ESTUDI)
???

KILL BILL
???

FRANK OWEN GEHRY ( MUSEO GUGGENHEIMM)
???

DANIEL BUREN
???

ALMODÓVAR
???

SOPHIE CALLE
???

YOKO ONO

No hay comentarios:

Publicar un comentario